Yritykset vahvistavat resilienssiään ja työnmurros kiihtyy

muoto

McKinsey analysoi pandemian muokkaaman uuden normaalin muutoksia ja listasi 13 trendiä. Poimimme tästä kolme yritysten resursointiin kytkeytyvää muutosta. Lue linkin takaa koko tutkimus, muutkin teemat ovat mielenkiintoista luettavaa.

Työn murros etenee odotettua nopeammin

Etätyö yleistyy nopeammin mitä ennen pandemiaa ennustettiin. Ne, jotka pystyvät työskentelemään etänä, haluavat toimia näin myös jatkossa. Etäpalvelut ovat loikanneet vauhdilla eteenpäin, esimerkiksi etäsairaanhoitopalvelut.

Kehittyneet työkalut mahdollistavat etätyön ja etäpalveluiden tarjoamisemmin paremmin. Huhtikuussa 2020 Microsoftin Satya Nadella kommentoi, että digitaalista transformaatiota edistettiin kahden kuukauden aikana kahden vuoden edestä.

Digitaalisen työn yleistyessä on entistä ajankohtaisempaa pohtia, mitä rooleja ja osaamisia tarvitaan tulevaisuudessa. World EconomicForum arvioi jo vuonna 2018, että yli puolet työntekijöistä tarvitsee osaamisen päivittämistä tai kehittämistä vuoteen 2022 mennessä.

Toimitusketjujen muutokset ja kansallistuminen

Pandemian myötä tuli haasteita toimitusketjun hallinnassa, kun kansalliset sulut sammuttivat alihankkijoiden tehtaita. Toimitusketjun jatkuvuuden turvaaminen nousee kustannuksiakin tärkeämmäksi tekijäksi. Tämä voi tuoda muutoksia toimitusketjujen rakenteisiin ja esimerkiksi alihankinnan siirtämistä kotimaahan.

Yrityskauppojen ja yritysten välisen yhteistyön kasvu

Toimialojen sisällä on odotettavissa uudelleenjärjestelyitä. Vahvoista tulee vahvempia ja heikot heikentyvät tai tulevat ostetuiksi. Kehityssuunnan ratkaiseva tekijä on resilienssi– kyky kohdata vastoinkäymisiä vahvistaa myös kilpailukykyä.

Menestyvät yritykset parantavat systemaattisesti muutoskykyään ja yksi keino parantaa toiminnan varmuutta on hankkia puuttuvia palasia omaan organisaatioon. Nyt on hyvä hetki kauppoihin ja kehittää tätä kautta liiketoimintaa.

Itse lisäisimme tähän, että toimintavarmuutta parantavan yhteistyön ei tarvitse edetä yrityskauppaan saakka, vaan samaa hyötyä on saavutettavissa myös suunnitelmallisella kumppaniverkoston rakentamisella.

Katso McKinseyn artikkeli The Next Normal Arrives: Trends that will define 2021 and beyond

Saattaisit pitää myös näistä